Yayınevi: Fatih Belediyesi Yayınları, 2022
Yayın Tarihi: 28.12.2024
Tarihçi İbrahim Akkurt, bu kitapta pek bilinmeyen ve tanınmayan Koca Davud Paşa hakkında yer yer arşiv kaynaklarına ve çağdaş kroniklere dayalı bilgiler vermektedir. Genelde külliye özelde ise medrese ve hazire üzerinde duran müellif Davud Paşa’nın hayatı, vakıf eserleri ve bunlara tahsis edilen gelir kaynakları üzerinde durmuş, Cerrahpaşa semtindeki külliyesini ve yine buradaki medresesi ile haziresini ayrı bölümlerde daha detaylı olarak ele almıştır.
Muhtevası itibarıyla eserin kuru bir biyografi olmayıp aynı zamanda dönemin tarihine de ışık tuttuğu söylenebilir. Bu arada yer yer görsel malzemelerle zenginleştirilip renklendirilmesi eseri sıkılmadan okunabilecek bir el kitabı haline getirmiştir. Davud Paşa Külliyesi haziresinde gerçekleştirilen 460 adet mezar taşının fotoğraflanması, numaralandırılması ve her birine karekod verilerek dijital ortama aktarılmasının sağlanması, Osmanlı Arşivi’nde yer alan ve ilk kez bu çalışmada yer verilen Ebussuud Efendi’nin manevi bir işaretle rüyasında Şeyhülislamlık makamının kendisine verilmesinin anlatıldığı arşiv belgesi ve Davud Paşa’nın 15 yıl süren Veziriazamlık görevinin sona ermesi azil ile mi yoksa emekliye ayrılmasıyla mı sorusunun cevabı olan Davud Paşa’nın mektubunun olduğu belge, gerçekleştirilen kitap çalışmasının orijinal çıktıları olarak göze çarpmaktadır.
Bu tür çalışmalara duyulan ihtiyaç çerçevesinde değerlendirmek gerekirse, Devlet-i Aliyye’nin yükselmesinde emeği geçenlerden biri olan Koca Davud Paşa’nın müstakil bir çalışmaya konu olması, özellikle onun şahsında bir saray okulu olan Enderun’da verilen eğitimin gücünün ve burada yetişen birinin neler yapabileceğinin genç nesillere tanıtılmasında büyük önem arz etmektedir.
Altta yer alan pdf'den kitabı okuyabilirsiniz.